VIRTUAALIHEVONEN - A SIM-GAME HORSE

Aelwen Endeavour

  • "Eetu" VH13-022-0049
  • Welshponi sektio B, ori
  • s. 21.2.2012, Iso-Britannia
  • 27-vuotias (CAS XXIII, 3v 3.9.2012)
  • Vaaleanpunarautias, 134cm

  • Koulupainotus, Helppo A

  • Kasvattaja: Aelwen Welsh
  • Omistaja: Disa VRL-03335
KRJ-II
5,5 + 41 + 20 + 13 + 15 = 94,5p, 9/2018
VWY-III
5,5 + 6 + 5 + 20 + 3 = 39,5p, 5/2018

Luonnekuvaus

Eetu on rento ja rauhallinen ori, joka mielummin nauttii elämästä, kuin stressaa liikaa. Rautaisilla hermoilla siunattu poni on hyvätapainen ja kaikin puolin mallikelpoinen, vaikkakin aina silloin tällöin saamme todistaa Eetun järjestävän pientä säpinää. Erityisesti ratsastaja selässään Eetu saattaa olla ravistelemassa puoliuniselta kuskilta viimeisetkin unihiekat silmistä.

Uusia tuttavuuksia Eetulla on tapana aluksi "testailla", mutta kun orin kanssa puuhailee pidempään, saa huomata, että yleisesti ottaen se on oikea lapatossu käsitellä. Poni saattaa taluttaessa pyrähtää pari askelta sinne tänne tai yrittää hamuilla hihaa. Siihen Eetun osaaminen temppuilemisen saralla kuitenkin tuntuu jäävän. Ori on kiltti hoidettava, joka seisoo paikoillaan kuin patsas. Ohi voi kulkea vaikka millainen karavaani, eikä poni tunnu korvaansa lotkauttavan. Matkustamisesta Eetu ei niin järin paljon välittäisi, mutta pienen maanittelun jälkeen se kävelee kuljetusautoon ihan omin jaloin. Ori on kova antamaan tiukkaa palautetta seiniä latomalla, jos kyyti on epätasaista, mutta kun poni on päässyt perille, se on taas oma mallikas itsensä.

Ratsastaessa Eetu on luonnostaan eteenpäinpyrkivä ja reipas, eikä sitä yleensä tarvitse juurikaan patistella eteenpäin. Parhaimman terän kaivaminen esiin vaatii kuitenkin ratsastajalta taitoa, joten aivan jokaiselle ponitytölle tai -pojalle Eetusta ei ole ratsuksi. Kaasun ja jarrun suhteen on oltava tarkkana, ettei poni pääse kuuroilemaan, vaan se vastaa tasapainoisesti molempiin. Eetu saattaa olla vain puolikorvalla kuulolla ja poimii ratsastajan antamista avuista ne, joihin on kaikkein mieluisinta vastata. Ratsastajan on vältettävä vetokilpailua orin kanssa ja pidettävä käsi kevyenä. Sen verran Eetussa on laiskanpulskeaa viitsimättömyyttä, että se ei ole ihan aina antamassa ensimmäisenä parastaan. Erityisesti kilpailutilanteissa poni on hyvä verrytellä hyvin, jotta itse suorituksen aikana ponin taidot on parhaassa terässä.

Sukutaulu

Aelwen Escorant
wB, rt, 133cm

Champion
KTK-III, VWY-II
Excalibur
wB, rt, 133cm
Champion, KTK-III, YLA1, VWY-II
Marchog Caliba
Lady Ewyllys
Appledore
wB, rt, 133cm
KTK-II, YLA3, VWY-II
Applegate
Sibylla
Aelwen Eldora
wB, vkk, 133cm

Crickhollow Gollum
wB, vkk, 132cm
YLA3, VWY-III
Little Frodo
Galileia
Hallows Elendil
wB, vkk, 130cm
KTK-II, YLA2, VWY-II
Elliot
Cinnamon Rose

Näytä sukuselvitys

Jälkeläiset

Aelwen Endeavour on jalostuskäytössä.

wB-o. Glenwood Ensign VH16-022-0101 *1.9.2016, e. Glenwood Zara
wB-o. Glenwood Eclipse VH16-022-0103 *24.10.2016, e. Anfarwol Enaid Carys
wB-t. Glenwood Maytime VH18-022-0023 *2.1.2017, e. Glenwood Megan

Kilpailut

Eetu kilpailee porrastetuissa kouluratsastuskilpailuissa tasolla 5. Katso ominaisuuspisteet.

KOULURATSASTUS (14kpl sijoituksia)

04.10.12 Cwmnantcol, KRJ Helppo B - 5/30
01.12.12 B Ponies, KRJ Helppo B - 2/50
04.12.12 B Ponies, KRJ Helppo B - 4/50
30.06.13 Fiktio, KRJ-Cup Helppo B - 4/227
03.03.14 WB Riders, KRJ Helppo B - 1/50
05.03.14 WB Riders, KRJ Helppo B - 3/50
06.03.14 WB Riders, KRJ Helppo B - 2/50
08.03.14 WB Riders, KRJ Helppo B - 5/50
09.03.14 WB Riders, KRJ Helppo B - 3/50
11.03.14 WB Riders, KRJ Helppo B - 7/50
24.04.14 YT Hummingbird, KRJ Helppo A - 1/30
26.04.14 YT Hummingbird, KRJ Helppo A - 5/30
04.05.14 Wyrda Sporthorses, KRJ Helppo B - 4/30
30.07.14 Neuenbürg, KRJ Helppo A - 6/40

SHOWKILPAILUT

26.03.14 KK Bailador, Riding Class Under Saddle I - Reserve Ridden Champion I
28.03.14 KK Bailador, Riding Class Under Saddle I - Reserve Ridden Champion I
29.03.14 KK Bailador, Riding Class Under Saddle I - Ridden Champion I
30.03.14 KK Bailador, Riding Class Under Saddle I - Ridden Champion I

Päiväkirja ja valmennukset

27.1.2018, Eläkepäivillä
Kisaurat ovat jääneet jo aikoja sitten taakse ja Eetu on saanut viettää rehtiä eläkeläispapan elämää. Poni on maasta käsin niin lauhkea, että sille rennompi touhu on sopinut kuin nenä päähän. Päivän kaari on Eetun mielestä mukavan yksinkertainen: aamulla ulos syömään, illalla sisälle syömään. Tuttavani, joka näki orin sen ollessa hyvässä tikissä kisa-aikanaan, naureskeli ponin saaneen "vähän" pyöreyttä. Noh, myönnettävä on, että onhan tuo aika hyvä rehunkäyttäjä...


24.4.2014, Nollasta pollaan
Kisareissu YT Hummingbirdiin toi meidän poniporukalle jokusen ruusukkeen kotiintuotavaksi. Eetun kohdalla alku oli tahmea, sillä radan aikana sattui ja tapahtui, kun unohtelin minne pitäisi mennä ja mitä tehdä, eikä poni ollut aina ihan sataprosenttisesti ratsastajan ohjauksessa... Eetulta tuntui puuttuvan paras terä ja itsekin oli aivan ruosteessa - aivan kuin satulassa ei olisi koskaan istunutkaan. Sijoitus toiseksi viimeisenä ei tullut hirveän suurena yllätyksenä. Toiseen starttiin lähdettiin ilman turhia paineita, keräämään kokemusta ja ainakin hyvää harjoitusta jos ei muuta. Ratsastajan huolettoman rento fiilis tarttui selvästi poniin, sillä Eetu meni helpon B:n radan kuin kiltisti kuin pyhäkoululainen. Tällä kertaa meidät löysikin tuloslistan kärkipäästä - me voitettiin!


1.4.2014, Kouluvalmennus kotitallilla (omistajan kirjoittama)
Ellie treenasi jälleen Camillan valvovan silmän alla. Tällä kertaa ratsukko keskittyi väistöihin. Eetu on ottanut Ellien jo jotenkuten omakseen, joten verryttelystä ja puolet tunnista ei enää kulu orin testailujen eliminoimiseen. Ratsukko ratsasti ensin suorakulmion muotoista uraa taivuttaen ponia kulmissa sisään, mutta pitäen sisäpohkeen tuella ponin loivalla kaaren uralla. Kun Eetu meni kulmien läpi nätisti punkematta, Ellietä kuunnellen, ratsukko siirtyi pohkeenväistöihin. Eetu oli vähän vaihdellen joko liian poikittain tai ei ottanut ristiaskelia juuri lainkaan. Väistön jälkeen tuli ravi- ja laukkapätkiä, joilla ori puolestaan näytti, että virtaa piisaa. Vähän oli ehkä jotain kiirehtimistä aistittavissa, mutta Ellien rentoutuessa ja miettiessä valmisteluja ja apujen rytmittämistä väistössä, poni lähti selkeästi parempaan suuntaan.


1.3.2014, Kouluvalmennus kotitallilla (omistajan kirjoittama)
Camilla Cavanaugh tuli pitämään kouluvalmennuksen parille meidän ponille. Eetulla oli tällä kertaa selässään ratsastaja, joka on sille hieman uudempi tuttavuus, joten poni oli jokseenkin testailevalla tuulella. Ellie ei vähästä hätkähtänyt, vaan ratsasti oria päättäväisellä otteella. Ratsukot aloittivat neliön mallisella uralla, ratsastaen kulmat takaosakäännöstä mukaillen. Eetu tahtoi juosta alkuun alta pois punkien lapaa sisään. Ellie sai ensin pidätteet läpi, jolloin Eetu ei enää rymynnyt mielensä mukaan kulmien läpi. Sen jälkeen myös kääntävät avut alkoivat tehota. Ellien saadessa Eetun toimimaan sekä käynnissä että ravissa, ratsukot siirtyivät tekemään siirtymisiä käynnistä laukkaan ja toisin päin, ratsastaen hieman uran sisäpuolella. Eetun kanssa sai olla tarkkana, että siirtymiset olivat tarkkoja, sillä poni jäi mielellään vetkuttelemaan. Ratsukko sai kuitenkin tehtyä hyvin onnistuneita pätkiä.


30.7.2012, Eetusta tulee ratsu - vai tuleeko?
Reippaan, mutta yllättävän säyseän ja sellaisen "kaikki käy" tyyppisen Eetun ratsukoulutus on tuonut poniorista esiin uusia puolia. Odotimme satulaan totuttamisen ja perusasioiden opettamisen olevan yleensä niin kiltille nuorelle herralle pelkkä läpihuutojuttu, vaan toisinpa kävi. Juoksuttaminen Eetulta sujuu jo rutiinilla, mutta kun laitoimme satulan selkään, pukittelusta ja hyppelystä ei ollut tulla loppua. Ehdin jo tuskastua, kun ponin villiintyminen vain jatkui ja jatkui kerta kerran jälkeen. Pomppuponi tutkittiin perinpohjaisesti, mutta kokeista ja kuvista ei käynyt ilmi mitään sellaista, joka selittäisi orin riehumiset. Suureksi onneksi Eetu on pienen kesälomansa aikana kasvanut sekä fyysisesti että henkisesti, eikä kotiinpaluun jälkeen satulassa tai ratsastajassa ollut mitään ongelmaa. Edelleenkään selkään ei mene kuin se taidokkain apina, joka ratsastaa rennosti, mutta osaa varautua kaikkeen mitä poni voi sekunin sadasosassa keksiä. Mitään pahempia tohelointeja ei ole tapahtunut, vaan orin kanssa on päästy ihan hyvin etenemään. Mitä nyt vauhtia sillä tuntuu olevan luonnostaan melkoisen paljon. Kaikesta huolimatta nokka on asetettu kohti uusia asioita!


26. helmikuuta 2012, Eetu tulee taloon
Ihastuin Paraatiponeissa asuvaan Aelwen Escorant -oriin, mutta harmikseni itselläni ei ollut kyseiselle orille sopivaa tammaa. Orin kasvattajalta osui silmiin Aelwen Eldora -tamma, jonka rio ystävällisesti lainasi tilausvarsan emäksi. Yhdistelmästä syntyi jäntevä orivarsa, joka jätti tänään kasvatustallin pölyt taakseen ja suuntasi kohti uutta kotiaan - Glenwoodia! Aelwen Endeavour, eli ihan Eetu vaan, vaikuttaa oikein sympaattiselta nuorelta orilta, jonka tulevaisuuden edesottamuksia tullaan seuraamaan suurella mielenkiinnolla.

© kuvista kiitos Stal Warmtebron