VIRTUAALIHEVONEN - A SIM-GAME HORSE

Mewian Morfydd

  • "Moira" VH14-022-0108
  • Welshponi sektio B, tamma
  • s. 21.2.2014
  • 13-vuotias (CAS XXXI, 3v 7.7.2014)
  • Rautiaankimo, 131cm

  • Koulupainotus, Helppo A

  • Kasvattaja: Mewian Welsh
  • Omistaja: Disa VRL-03335
KRJ-I (6,5 + 40 + 25 + 17 + 15 = 103,5p, 11/2016)
YLA2 (31 (17+14) - 28 (19+9) - 17 - 10 - 4 = 90p, 4/2017)
VWY-II (6,5 + 6,5 + 4 + 21 + 4 = 42p, 11/2016)
VWY-B myönnetty 14.8.2017

Luonnekuvaus

Moira on seesteinen persoona, jonka kanssa puuhaillessa elämä tuntuu helpolta ja huolettomalta. Poni on niin kiltti, että se antaa vääntää itsensä vaikka millaiseen solmuun. Suuresta ihmisystävällisyydestään huolimatta Moira on uusia tuttavuuksia kohtaan alkuun hieman etäinen. Vierastamisen huomaa Moirasta parhaiten siitä, ettei se esimerkiksi kävele tapansa mukaan vastaan laitumelta haettaessa tai kavioiden nostaminen on yhtä vitkuttelua ynnä muuta pienen pientä. Ajan myötä poni tottuu uuteen tyyppiin ja alkaa paljastaa ekstramukavaa puoltaan.

Tuttujen ihmisten kanssa tamma toimii kuin ajatus pieniä arkisia puuhia tehdessä. Hyväkäytöksinen Moira kävelee taluttajansa perässä luottavaisesti kuljetuskoppiin, toimien siinä ja monessa muussa asiassa loistavana esimerkkinä kokemattomammille. Tietysti tamma voi välillä vähän kysellä, onko luottoihminen nyt ihan tosissaan, mutta kehotuksen jälkeen tekee mukisematta mitä pyydetään. Hyvin suurella todennäköisyydellä poni myös jää seistä nököttämään niille sijoille mille sen jättääkin, vaikka keskelle tallipihaa - oli se kiinni tai ei. Tuttu ihminen saa satuloitua Moiran parissa minuutissa, mutta vieraampien pään menoksi tamma voi keksiä vatsan pullistelua ja muuta mukavaa.

Monen tasoiselle ratsastajalle soveltuva Moira osaa mukautua selässä istuvan ihmisen taitotasoon. Aloittelevampien kanssa poni menee verkkaiseen tahtiin, eikä ota tasapainon horjahtelusta itseensä. Se on vain tyytyväinen päästessään vähän helpommalla. Kokeneemman ja topakamman ratsastajan kanssa Moira on valmis laittamaan enemmän likoon. Tamma on hyvin yhteistyönhaluinen ja tekee työnsä parhaansa mukaan. Joskus saattaa olla huonompi päivä, jolloin Moira saattaa heittäytyä niinkin hurjaksi, että heittää laukannostossa pienen pukin. Moira liikkuu luonnostaan hyvin tahdikkaasti ja sulavasti, vaikkei ehkä ole kouluradoilla niin sanotusti "parkettien partaveitsi". Ratsastajan on pidettävä huoli hyvästä rytmistä ja eteenpäinmenevästä liikkeestä. Poni tekee kiltisti mitä pyydetään ja mieluiten hieman hiljentää, jos ei aivan tajua ratsastajan sanomaa. Kilpa-areenalla Moira säilyttää hyvät käytöstavat, mutta piristyy sen verran, että suoritukseen on mahdollista saada hieman lisäbuustia verrattuna kotiharjoitteluun.

Sukutaulu

Llythyr Seren
WB, rtkm, 134cm

KRJ-I, VWY-II
Nosthyr Seren
WB, rnkm, 132cm, evm
Dŵrhyr Seren
Platypus
Dywysoges Seren
WB, rtkm, 130cm
Wyfhyr Seren
Ondhyr Seren
Maywick Taffine
WB, rnkm, 129cm

Champion,
KTK-I, KRJ-II
Maywick Fflam Fearchar
WB, rnkm, 132cm
Abersychan Mwrn Fflam
Ferryhill Ffair Meinir
Maywick Talaith
WB, rnkm, 127cm
Maywick Kendrick
Maywick Teleri

Näytä sukuselvitys

Jälkeläiset

Mewian Morfydd on jalostuskäytössä.

wB-o. Glenwood Sailor *28.6.2015, i. Baloo Dawn VWY-III
wB-t. Ch Glenwood Megan *21.11.2015, i. Eryl Coron KTK-II
wB-t. Glenwood Maeve *28.4.2016, i. Poniniemen Seiron

Kilpailut

Moira kilpailee porrastetuissa kouluratsastuskilpailuissa. Katso ominaisuuspisteet.

- 1889.12 ominaisuuspistettä
- saavuttanut tason 5

Päiväkirja ja valmennukset

17.11.2016, päiväkirjamerkintä
Kukapa olisi uskonut silloin, kun nuorta tammaa haettiin laitumelta, että tästä tulisi se luotettava kaviouran kulkija. Moira ei ehkä ole säihkyvin persoona tai valovoimaisin liikkuja, mutta sillä on rehdin työmyyrän asenne ja se on perushyvä lasten kouluratsu. Näiden ominaisuuksien siivittämänä sen kanssa on ollut helppo reissata ja olla malliesimerkkinä monessa asiassa. Luokkien kärkipäähän ei ole aina päästy, mutta kisaturneet ovat tuoneet kallisarvoista kokemusta ponin ratsastajille. Virallisesti olemme lopettaneet tamman kilpauran, sillä se ylitti kaikki odotukset ja saavutti KRJ-I -palkinnon. Tästä huolimatta on hyvin todennäköistä, että kimo saattaa vielä eksyä kouluradoille. Suuremmilta osin siirrämme kuitenkin katseet jo seuraavan sukupolven tekemisiin. Moiran jälkeläiset vaikuttavat olevan hurmaavia, edistyksellisempiä painoksia emästään.


24.11.2015, talvisen päivän ratsastelua
Kimo poni sulautui hyvin kevyesti lumen peittämään tarhaan ja ilmeisesti tamma tiesi, ettei omistajalla voi olla puhtaat jauhot pussissa kun noin keskellä päivää oltiin portilla huutelemassa. Moira ei liikahtanutkaan epätoivoisista viheltelyistäni huolimatta, joten kampesin lauta-aidan välistä ja lähdin talsimaan sitä kohti. Pari muuta siitostammaa tuli uteliaasti tervehtimään, mutta juuri se poni, jolta kyseistä toimintaa olisi odottanut, seisoi kuin mörökölli perimmäisessä nurkkauksessa. Toisin kuin suurin osa tammoista, Moira on siirtynyt kilpaeläkkeelle sen verran nuorempana, että olemme ratsastelleet sillä edelleen säännöllisesti. "Villihevosvuodet" se on saanut viettää nuoruudessaan.

Uteliaana perässäni seuraillut muu lauma saattoi meidät portille, jossa Malin jo odotteli Nuppu-tamman kanssa. Talutimme ponit tallille pienen kävelymatkan päähän ja laitoimme ne valmiiksi pientä ratsastelua varten. Kolea keli oli aiheuttanut ylimääräistä virkeyttä ratsastettaviin poneihin, mutta Moira ei ole säätilalla käyvää tyyppiä, joten se oli normaali rauhallinen oma itsensä. Täysin samaa ei voinut sanoa Malinin ponista, joka steppaili malttamattomana.

Ulkokenttä oli luminen ja liukas, joten jatkoimme matkaamme maneesille. Ratsastin kaikki askellajit läpi, jonka jälkeen innostuin tekemään vanhalla kunnon kouluponillani samaa puomiharjoitusta Malinin kanssa. Moirakin piristyi kummasti saatuaan mennä pari yksittäistä kavalettia laukassa, eikä meno hyytynyt, vaikka tamma joutui hieman miettimään miten sovittaa jalkansa puomien ja kavalettien väliin. Loppuun otin Moiran kanssa muutamat onnistuneet pohkeenväistöt, jonka jälkeen lähdimme maastopolulle jäähdyttelemään molemmat ponit.


13.11.2015, päiväkirjamerkintä
Moira varsoi tänä aamuna pitkään ja hartaasti odotetun tammavarsan omasta Koro -oristamme. Nätti tumma rautias nousi ketterästi omille huterille jaloilleen ja on päässyt aloittamaan elämänsä turvallisesti hoivaavan emänsä kupeessa. Moiran ensimmäinen varsa, Sailor, on kasvanut jo isoksi pojaksi, joka on edistynyt hyvällä tahdilla uuden omistajansa käsissä. Toivomme uuden tulokkaan seuraavan tulevaisuudessa samoja kavionjäkiä.


29.6.2015, päiväkirjamerkintä
Moira ja varsansa ovat päässeet vihdoin kesälomailemaan, kun muutaman varsallisen tamman lauma siirrettiin yhteistuumin talliporukan kanssa laajalle vehreälle laitumelle. Yötä päivää ulkoileva porukka iloitsi vapaudesta ja ensimmäiset minuutit vierähtivät riemuisasti ympäri peltoa laukaten. Yleensä niin rauhallisesti ja harkiten liikkuva Moirakin nelisti pää viidentenä jalkana höystäen menoaan parilla vinkeällä pukkihyppelllä. Kesälliset varsat juoksivat emiensä perässä minkä pikkujaloillaan pääsivät. Kaikeksi onneksi emät osasivat rauhoittua heti suurimman alkuinnostuksen laannuttua, eikä kukaan ehtinyt juosta itseään läkähdyksiin. Yksitellen tammat alkoivat jäädä aloilleen nyppimään ruohonkorsia sieltä täältä. Moiran orivarsa oli enemmän kiinnostunut muista ikätovereista ja teki hitaasti mutta varmasti pesäeroa emäänsä, jonka mielenkiinto oli kokonaan maan vehreissä antimissa. Sellaisella suurella ahneudella Moira pisti ruohoa poskeensa, että ajattelin jo kauhulla millaisen pallon saisin syksyn alussa hakea talliin. Tietäisivätpä vain, että saavat viettää loppukesän laitumella, eikä kaikkea tarvitse syödä heti ensimmäisen päivän aikana.


4.6.2015, päiväkirjamerkintä
Moiran tulevaisuuden suunnitelmat on lyöty lukkoon ja nyt vain toivomme, että kohtalo on meille suopea. Harjoittelu kotikentällä on mennyt lupaavaan suuntaan, joten kilpailemme tamman kanssa vielä Helppo A -tasolla jonkin aikaa. Aktiivisen kilpauran jälkeen Moira saa jäädä siitostammaksi. Ensimmäisen varsan isäksi valitsimme Miljan omistaman Baloo Dawn -orin, joka on menestynyt hyvin koulukisoissa ja ehtinyt jättää pari hienoa jälkeläistä. Seuraavan varsan isäksi on valikoitunut oma vanha ponimme Eryl Coron, josta meillä ei toistaiseksi ole suvunjatkajaa omassa tallipihassa. Tästä varsasta toivotaankin kivaa menijää kouluradoille. Kummatkin sulhaset, Baloo ja Koro, ovat elämäniloisia ja energisiä poninviikareita, kun taas Moira on enemmänkin seesteisen rauhallinen. Jäämmekin odottamaan suurella mielenkiinnolla millaisia ponivarsoja saamme piakkoin toivottaa tervetulleeksi maailmaan.


15.5.2015, kouluvalmennus (Disa)
Moiran kanssa vahvistettiin Helppo A -tasolla vaadittavia asioita. Tällä hetkellä ratsukko pääsee radan läpi, mutta lennokkuus ja viimeistelevä varmuus uupuvat vielä suorituksista. Takaosaa vahvistavat maastoretket ja muut harjoitteet näkyivät Moirassa, sillä se pystyi ottamaan takajalkansa aktiivisemmin käyttöön. Lisättyä ravia esitettiin kokorataleikkaalla. Moira saattoi jäädä vähän pitkäksi, jolloin kulmaan saapuessa poni oli vaikeampi hidastaa keskiraviin. Ratsastaja korjasi hyvin ongelmaa ja muutaman toiston jälkeen Moira sai raviin uutta liidokkuutta, kun ratsastaja antoi yhä tilaa liikkua, mutta piti hyvän tuntuman, eikä jättänyt sitä täysin oman onnensa nojaan. Laukassa ratsukko löysi yhteisen sävelen hieman nopeammin. Moiran laukan tahti uhkasi tosin jäädä hieman laahaavaksi, mikäli ratsastaja jännitti vahingossa hieman istunnallaan tai jäi kädestä hitaaksi. Kevein ja harmonisin avuin Moiralla oli hyvä rytmi laukassa läpi lisäysten ja siirtymisten.


30.12.2014, kouluvalmennus (Disa)
Moira on kirinyt ratsastajansa kanssa hyvällä tahdilla kohti uusia haasteita. Vaatimustason noustessa Moiran kanssa on oltava entistä enemmän tarkkana, että se todella kuuntelee ratsastajan avut, eikä mene vähän sinne päin. Avotaivutuksessa poni menee välillä todella epätasaisesti ja sen takaosa voi jäädä helposti hieman omille teilleen, ellei ulkopohje anna riittävää tukea. Ratsastaja korjasi avut kiitettävästi ja sai ponin menemään edestäpäin katsottuna kolmella uralla. Avotaivutusta tehdessä ratsastajan on pidettävä kuitenkin mielessä, että tarkoitus on siirtää etuosaa - ei kikkailla takaosalla. Moira teki hyvät avotaivutukset, joissa se säilytti hyvän tasaisen tahdin, taipui sisälle ja otti takajalkansa selkeästi aiempaa paremmin käyttöön. Sama harjoitus ravissa toi eteen samat ongelmat kuin käynnissä, mutta tällä kertaa niihin oli helppo iskeä heti. Tahdin säilyttämisen kanssa sai tehdä selkeästi enemmän töitä, sillä Moira oli herkkä himmailemaan, jos ratsastaja jäi hieman hitaaksi apujen kanssa. Lopputulemana oli kuitenkin siistit suoritukset sekä käynnissä että ravissa.


19.8.2014, päiväkirjamerkintä
Pienestä, lievästi villiintyneestä, nuorten tammojen laumasta löytyi uusi tulevaisuuden toivo Glenwoodin mäelle. Poni ei sen pahemmin ihmistä arastele ja arkinen käsittely on lähtenyt sujumaan ongelmitta. Satunnaisesti tulee kuitenkin vastaan tilanteita, joista huomaa ponin saaneen viettää aikaa "preerialla". Yhteiselon alkaessa soljumaan, tarkoituksena on koulia Morfydd -nimisestä neidistä etevä kouluratsu helppoihin luokkiin.

© kuvista kiitos VRL-00807